Reis naar Egypte – februari 2018

 

Je zielspad vinden

(Organisatie en workshops: Pamela Kribbe)

In februari 2018 organiseer ik een reis van 9 dagen naar Egypte, waarbij we 6 dagen verblijven in de stad Luxor, die rijk is aan vele prachtige oude monumenten, en 3 dagen doorbrengen op een luxe zeilboot die ons meeneemt over de magische Nijl, levensader van Egypte.

Tijdens de reis zal ik drie workshops geven, met als thema: “Je zielspad vinden”.

De groep bestaat uit maximaal 14 personen.

Hieronder vind je meer informatie over mijn beweegredenen om naar Egypte te gaan, het programma, de workshops, en de praktische zaken.


Waarom Egypte?

Dit jaar (2017) werd ik verrast door de schoonheid en spirituele uitstraling van de oude tempels in Egypte. Ik heb het afgelopen half jaar driemaal de stad Luxor bezocht, die wordt omringd door majestueuze, indrukwekkende tempels en tombes uit het oude Egypte. Wat me daar vooral raakt is dat de energie die ik er voel zo levend en fris is: er hangt een universele liefde en wijsheid die bestand lijkt tegen de tand des tijds en die nog steeds inspireert en uitnodigt.

De oude Egyptische cultuur zat vol paradoxen. Er was aan de ene kant sprake van een dictatoriaal bestuur onder leiding van de farao, en de farao werd welhaast vergoddelijkt; democratie en individuele burgerrechten waren nog niet aan de orde. Maar toch, ondanks de sterk hiërarchische en autoritaire structuren, ontstond er in de loop van 3000 jaar een beschaving die enorm veel nieuwe ontwikkelingen en culturele rijkdom voortbracht: politiek, economisch, spiritueel, in de architectuur en in de kunsten.

Een andere paradox die me treft is dat ik een authentieke spirituele energie voel in de prachtig gedecoreerde tombes en tempels, terwijl ik ook voel hoe spiritualiteit in die oude dagen kon worden misbruikt voor machtsdoeleinden. De Egyptische samenleving was van hoog tot laag doordrenkt van een diep geloof in de goden en het leven na de dood. Zo’n geloof kan twee kanten op: het kan leiden tot krachtige intuïtieve inzichten en een waarachtig besef van de spirituele dimensie van het aardse leven, maar het kan ook de voedingsbodem zijn voor angst, bijgeloof en machtsmisbruik. Voor mijn gevoel waren beide aspecten sterk aanwezig in het oude Egypte.

Deze mix van energieën intrigeert me en ik heb de indruk dat velen van ons vanuit onze vorige levens bekend zijn met deze paradoxen en dat we die zelfs aan den lijve hebben ervaren. Maar wat me toch het meeste treft, en waarom ik graag weer terugga naar Egypte, is de prachtige, serene sfeer op diverse plekken en de overweldigende schoonheid van de tempels. Deze energie kan ons helpen herinneren aan wie we zijn, op zielsniveau, en ons in contact brengen met onze innerlijke weg in dit leven, ons zielspad.

Naast deze spirituele energie ervaar ik in Egypte ook een sterke aanwezigheid van moeder Aarde: Egypte is Noord-Afrika en ondanks de sterk Arabische invloed, voel je duidelijk de oerenergie van het continent Afrika. Alle elementen lijken in optima forma vertegenwoordigd: de alom aanwezige zon (vuur), de wolkenloze blauwe hemel (lucht), het onontbeerlijke water (de Nijl) en de ruige, grillige woestijn (aarde). Egypte is intens in vele opzichten, en deze intensiteit roept van alles in ons op: herinneringen, verlangens, vreugde zowel als pijn.

Ik geloof dat het vruchtbaar is deze gevoelens te ervaren en te omringen met bewustzijn. Op die manier kan een bezoek aan Egypte verhelderend en helend zijn, en daarnaast is het ook heerlijk te genieten van de zon, het lekkere eten, muziek en dans, en van de warmte van de mensen daar (ik werk nauw samen met het management van het hotel waar we verblijven en we worden omringd door zorg en gastvrijheid).

Hieronder vind je alle praktische informatie.

Programma

Data: de reis vindt plaats van vrijdag 9 februari tot zondag 18 februari.

In het algemeen geldt voor het programma: er is een ochtend activiteit en een namiddag activiteit en ’s avonds is er een gemeenschappelijk diner.
Na de lunch heb je een aantal uren voor jezelf (er is een zwembad en een mooi dakterras op het hotel) en ontbijt en lunch kun je naar keuze samen of alleen doorbrengen.

Voor het bezoek aan de tempels en andere plekken geldt dat we worden vergezeld door een bevoegde Egyptische gids die ons rijkelijk van informatie voorziet in het Engels. Er is ook altijd ruimte om tijd in stilte door te brengen in de tempels.

Vrijdag 9 februari – Aankomst in Luxor

De meest voor de hand liggende vlucht om te nemen is die via EgyptAir van Amsterdam naar Luxor (met tussenstop in Cairo). Deze vlucht komt vrijdag middernacht aan in Luxor (je wordt van het vliegveld opgehaald), en het programma van de volgende dag (zaterdag) is rustig zodat je kunt acclimatiseren.

Zaterdag 10 februari

- We ontmoeten elkaar in de ontbijtzaal tussen 9u en 10u.
- 10.30 – 13.00 u Workshop I
- Daarna lunch en tijd voor jezelf
- Rond 16.00u: Bezoek aan de nabijgelegen sfeervolle Luxor Tempel

Zondag 11 februari

Ochtend: Bezoek aan tempel van Karnak, een zeer indrukwekkend tempelcomplex dat tot de grootste ter wereld behoort.  

Namiddag: boottochtje op de Nijl en drankjes bij zonsondergang bij een aan de Nijl gelegen restaurant.

Maandag 12 februari

Ochtend: Workshop II

Namiddag: bezoek aan de “Valley of the Workers” (Deir El Medina), waar ooit een gemeenschap van kunstenaars woonde die werkten aan de tempels en tombes in de omgeving. Een sfeervolle, rustige plek met een paar prachtige tombes en een verstild tempeltje. 

Dinsdag 13 februari

We gaan voor 3 dagen de boot op!

Na het ontbijt gaan we met de taxibus naar de stad Esna, waar we de tempel van Khnum bezoeken. Daarna gaan we aan boord van een Dahabiya: een traditionele zeilboot (geen motorgeronk) voorzien van slaapcabines met eigen badkamer. Zittend op het dek van de boot wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten van de ongerepte natuur.

Woensdag 14 februari 

We varen zuidwaarts op de magische Nijl en verlaten de boot voor een bezoek aan de prachtige Horus Tempel in Edfu.  

Donderdag 15 februari

Per boot bereiken we ons eindpunt en we bezoeken hier in de ochtend Silsila.
Daarna varen we terug naar Luxor.

Vrijdag 16 februari:

We verlaten de boot in Esna en rijden in een uurtje met de taxibus terug naar ons hotel in Luxor.

Late ochtend: Workshop III

Namiddag: we bezoeken de Valley of the Nobles”; hier bekijken we een aantal schitterende tombes van de edelen, die (in tegenstelling tot de tombes van de farao’s) veel laten zien over het dagelijkse leven in het oude Egypte.

Zaterdag 17 februari

Ochtend: bezoek aan de beroemde “Valley of the Kings”, waar zich ook de graftombe van Toetanchamon bevindt, die we zullen bezoeken.

Na afloop bezoeken we een steenfabriek waar beeldjes en voorwerpen van alabaster worden gemaakt en tentoongesteld; evt. kun je er een souvenir kopen.

Namiddag: bezoek aan de tempel van Hatshepsut, een van de bekendste vrouwelijke farao’s van het oude Egypte. De tempel is schitterend gelegen tegen de achtergrond van enorme kliffen.    

Zondag 18 februari - vertrekdag

Workshops

Je zielspad vinden

In ieders leven zit een rode draad, een terugkerend motief, dat zich herhaalt in verschillende fasen van ons leven en ons iets laat zien over wat onze ziel wil bereiken. Om dit centrale thema van de ziel te herkennen, en er bewust mee om te gaan, is het nodig je te bezinnen op 1. wat je het meeste uitdaagt en moeite kost in je leven, en 2. waar je het meest naar verlangt of vreugde bij ervaart.

De ziel laat zich kennen via pijn en vreugde.
Je hebt pijn als je een tekort ervaart, en hoe meer pijn het doet, hoe meer de ziel wil groeien van de betreffende situatie. Achter de pijn ligt een geschenk te wachten.
Je ervaart vreugde wanneer er overvloed is, overvloed van inspiratie, creativiteit, relationeel geluk of materiële welvaart. Vreugde en overvloed wijzen je de weg naar het ware gezicht van je ziel: wat je ziel wil bereiken en hoe ze zich wil uitdrukken op aarde.

In de workshops gaan we onderzoeken:
- waar ligt je grootste pijn?
- waar ligt je grootste vreugde?
- wat laten ze jou zien en hebben ze met elkaar te maken?
- hoe herken je je zielspad en hoe bewandel je dit pad bewust, zodat je keuzes kunt maken die vreugde bevorderen en de pijn transformeren in groei, inzicht en zelfliefde.

Tijdens elke workshop zal ik een channeling doen over deze thema’s. Er is daarna gelegenheid tot het stellen van een (persoonlijke) vraag, waarop je een gechanneld antwoord ontvangt. Iedere deelnemer kan gedurende de week twee persoonlijke vragen inbrengen.
(Alles wordt opgenomen zodat je het later rustig terug kunt luisteren).

Voor twee gechannelde teksten over Egypte, zie www.pamela-kribbe.nl : "Leven, bewustzijn en de erfenis van het oude Egypte" en "Isis spreekt".

Accommodatie

We verblijven het grootste deel van de reis (6 dagen) in het Gezira Garden Hotel te Luxor. Dit is een sfeervol hotel met goede faciliteiten (Wifi, zwembad, kwalitatief goed en vers eten, ook vegetarisch). Ik werk nauw samen met het management van het hotel en zij verzorgen ook de transfers naar de monumenten die we bezoeken.
Je verblijft standaard in een eenpersoonskamer (met badkamer, koelkast en airco) en als je met z’n tweeën bent krijg je een appartement met twee slaapkamers.

Klimaat in februari

In februari is het overdag zeer aangenaam en zonnig (20 à 25 graden) terwijl het ’s ochtends en ’s avonds afkoelt en fris kan zijn. (Dus ook wat warmere kleding meebrengen).

Kosten

De prijs van de reis is 1250 euro.

Deze prijs is inclusief:
- de workshops (plus geluidsopnames daarvan)
- de accommodatie in het hotel (single room, 6 nachten)
- driedaags verblijf op de boot (2 personen per kamer, 3 nachten)
- alle maaltijden (ontbijt, lunch, diner, indien gewenst vegetarisch)
- begeleiding door een gecertificeerde Egyptische gids
- transfer van/naar vliegveld
- transfers naar monumenten per taxi en/of boot
- entreetickets van de tempels/tombes die we bezoeken
- fooien voor de hotelstaf, de bemanning van de boot en onze gids (40 euro totaal); een eindfooi geven is gebruikelijk in Egypte.

De prijs is exclusief:
- je vliegticket
- drankjes in het hotel (ontbijt is wel inclusief thee/koffie, resterende drankjes niet; ook flessen water dien je zelf te kopen – het kraanwater kun je beter niet drinken)
- prijs van je visum (27,50 euro)

Om je inschrijving definitief te maken, vraag ik om een aanbetaling van 400 euro.
Het resterende bedrag van 850 euro dient uiterlijk 5 januari 2018 te zijn overgemaakt. Ik stuur je de benodigde betalingsinformatie nadat ik je inschrijving heb ontvangen.

Visum

Voor Egypte heb je een visum nodig. Je kunt dit kopen op het vliegveld van Cairo bij een van de banken die je in de aankomsthal aantreft. De kosten zijn 27,50 EUR. Je kunt dit contant in euro betalen. Je hebt geen pasfoto’s nodig, je hoeft alleen je paspoort te laten zien.

LET OP: Je paspoort moet nog tenminste 6 maanden geldig zijn na de dag van aankomst in Egypte.

Geld wisselen

In Egypte gebruikt men Egyptische ponden: 100 pond is 5 à 6 euro.
Je kunt euro’s inwisselen voor Egyptische ponden bij de receptie van het hotel.
Er zijn ook pinautomaten aanwezig in Luxor (maar niet op loopafstand).

Vliegen naar Luxor

Er zijn geen directe vluchten naar Luxor vanuit Nederland; als je vertrekt van Schiphol maak je een tussenstop in Cairo.
De meest voor de hand liggende luchtvaartmaatschappij is Egyptair. Als je tijdig boekt, zijn de retourtickets tussen de 400 en 500 euro.
Je wordt op het vliegveld van Luxor opgewacht door een taxi-chauffeur van ons hotel (met een bordje). Het is ongeveer een half uur rijden naar het hotel.

Inschrijving

Heb je belangstelling voor deze reis, wil je je inschrijven of heb je specifieke vragen, neem dan contact met me op via e-mail: pamela@jeshua.net

    Lijn in regenboogkleurenpage hit counter